Viihde

Elokuvissa: Muumit Rivieralla

Ranskan Rivieralla pienimuotoisempaan elämään tottuneet muumit pääsevät maistamaan makeaa elämää. 2012 Handle Productions Oy, Pictak Cie & Moomin Characters

Nordisk Film

Muumeilla on tapana toimia hetken mielijohteesta. Kun he innostuvat jostain, niin he ryhtyvät tuumasta toimeen. Tällä kertaa Niiskuneidin matkakuumeeseen vastataan ja perhe suuntaa purjeveneensä saman tien kohti Ranskan Rivieraa.

Ranskalaisen Xavier Beauvoisin ohjaama ja suomalaisen Hanna Hemilän tuottama Muumit Rivieralla on kansainvälisen yhteistyön tulos. Elokuva ilmentää onnistuneesti muumien omintakeista, lievästi anarkistista ja rennon rohkeaa elämäntyyliä. Suurempia murehtimatta perhe lähtee matkaan ja päätyy uskomattomaan seikkailuun – sellaiseen, josta kerrotaan elokuvissa.

Rivieralla muumit ovat tosiasiassa pihalla kuin lumiukot. Nizzassa perhe majoittuu kuuluisaan Le Grand -hotelliin, koska he luulevat hotellin tervetuloa -kyltin tarkoittavan, että juuri heitä odotetaan tulevaksi.

Muumitarinat eivät ole alun alkaenkaan pelkästään lapsille suunnattuja ja sen tämä elokuva huomioi."

Luontaisen charminsa ja lievän itseriittoisuutensa, ja varmasti myös Muumipapan uuden nimen De Moomin, vuoksi heidän oletetaan olevan rikkaita ja kuuluisia.

Niinpä he saavat kuninkaallisen sviitin, jossa he muumimaiseen tapaansa majoittuvat kaikki isoon sänkyyn ja aiheuttavat tulvan polskuttelemalla kylpyammeessa.

Muumipappa tutustuu paikalliseen taiteilijaan ja glamouriin hurahtanutta Niiskuneitiä alkaa liehitellä kuuluisa naissankari. Muumia Niiskuneidin uusi elämäntyyli harmittaa, eikä Muumimammakaan tunne oloaan kotoisaksi Rivieran pintaliitokuvioissa.

Uusin muumielokuva on kaksiulotteinen käsin piirretty animaatio, jonka herkkä piirrosjälki ja murrettu värimaailma hellivät silmää ja mieltä. Elokuva pohjautuu Tove Janssonin muumisarjakuvaan Familjen lever högt ( Muumiperhe Rivieralla ).

Muumit Rivieralla on tyylillisesti lähempänä Janssonin kuvituksia kuin edelliset muumielokuvat Muumi ja vaarallinen juhannus (2008) ja Muumi ja punainen pyrstötähti (2010), jotka olivat puolalaisen Semafor-studion restauroidusta materiaalista koostettuja pala-animaatioita.

Muumit Rivieralla on tyylillisesti lähempänä Janssonin kuvituksia kuin edelliset muumielokuvat."

Rivieran seikkailulla on hupaisa puolensa, mutta filosofinen taso tulee vahvasti läpi.

Muumipapan ”pienen elämän” filosofia ”Haluan vain elää rauhassa, istuttaa perunoita ja unelmoida” kuullaan kahteen kertaan.

Leppoisuuden ja herttaisuuden kääntöpuolena muumien seikkailuihin mahtuu myös vähän villimpää elämää, kuten muumipapan ja taiteilijan kostea illanvietto ja Niiskuneidin kiinnostus uhkapeliin. Muumitarinat eivät ole alun alkaenkaan pelkästään lapsille suunnattuja ja sen tämä elokuva huomioi.

Myös tutun tuittupää Pikku Myyn sutkautukset ja irvistykset ryydittävät tarinaa, joka monine merkitystasoineen ilahduttaa sekä nuorempaa että vanhempaa katsojaa.

****

 

Muumit Rivieralla

Ohjaus: Xavier Beauvois.

Lajityyppi: animaatio.

S.

Lisää aiheesta: 

Elokuvissa: Viiru ja Pesonen: Pikkukepposia ja suurta ystävyyttä12.9.2014 13.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi