Paikalliset

Nuorisolääkäri: Vanhemmat, muistakaa nämä kolme asiaa

NÄKÖKULMA Elina Hermansonin mukaan yhä useamman nuoren on vaikea löytää omaa paikkaansa.

Elina Hermansonin mukaan uuden sukupolven nuorten on vaikeampaa tuntea itsensä tarpeelliseksi. – Kyse ei ole pelkästään elintason nousun myötä tulleesta ongelmasta. Kysymys "mikä haluat olla isona" on huomattavasti vaikeampi nyt kuin ennen.

Klaus Nurmi

Vuosia nuorisolääkärinä työskennellyt Elina Hermanson on kohdannut ison määrän vaikeuksien kanssa kamppailevia lapsia ja nuoria.

– Olen monessakin yhteydessä koettanut miettiä, mistä potilaani oikein tulevat, Hermanson sanoo.

Pohdinnat ovat tiivistyneet kolmeen perustarpeeseen. Niistä tärkein liittyy vanhempiin ja aikuissuhteeseen.

– Jokainen lapsi tai nuori tarvitsee vähintään yhden rakastavan pitkäaikaisen aikuissuhteen. Ne, joilla tällaista aikuissuhdetta ei ole, ovat käytännössä kyllä kaikki ongelmissa, Hermanson kertoo.

Kysymys ”mikä haluat olla isona” on huomattavasti vaikeampi nyt kuin ennen.”

Kaksi muuta tarvetta liittyvät vahvasti itsenäistymiseen ja oman paikkansa löytämiseen kaveripiireissä ja laajemmin koko yhteiskunnassa.

– Toinen tarve on yhteisön hyväksynnän saaminen. Voi olla, että joku tulee perheestä, jossa on hyvinkin rakastavat vanhemmat, mutta lapsi on jollain tavalla erilainen kuin muut ja tulee koulukiusatuksi tai syrjityksi eikä onnistu integroitumaan.

– Kolmas asia on tarpeellisuuden tunne. Kaikkien meidän täytyy saada jollakin tapaa tuntea olevamme tarpeellisia, Hermanson toteaa.

Nykyisin Helsingin koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ylilääkärinä toimiva Hermanson katsoo, että juuri tarpeellisuuden kokemisen tarve on haasteellista uuden sukupolven lapsille ja nuorille.

Kyse ei ole pelkästään elintason nousun myötä tulleesta ongelmasta. Kysymys ”mikä haluat olla isona” on huomattavasti vaikeampi nyt kuin ennen.

– Sodan jälkeinen sukupolvi halusi kokonaan parempaa elintasoa. Tiedettiin, mitä tarkoittaa eteenpäin pyrkiminen. Nyt kun kaikilla on väritelkkarit ja systeemit, niin nyt täytyy miettiä, kuka haluaa pelastaa maapallon, kuka tienata rahaa, kuka tosi-tv-julkkikseksi. Valintoja on aivan hillittömästi. Tämä on se iso asia, joka on muuttunut.

Vaikka vanhemmat voivat yhä harvemmin näyttää lapselle selvästi, mitä työelämä on, voi lasta auttaa löytämään paikkaansa tarvitsemalla häntä kotona.

– Ei niin, että lapsen pitäisi olla aikuinen, vaan lasta tarvitaan yhteisen kivan pitämiseen. Ja lapsi voi osallistua sellaisten arkisten asioiden tekemiseen, mihin hän pystyy. Uusi aika vaatii enemmän myös vanhemmilta.

– Olen itse kasvanut Pomarkussa, missä oli 3 000 asukasta. Jos eivät vanhemmat huolehtineet, niin Kyllikin baarin noin 100-vuotias Kyllikki sitten hätisti pikkupojat pois, jotka yrittivät tupakoida. Ei siellä hirveästi päässyt pahuuksia tekemään niin, etteikö koko kylä olisi sitä tiennyt.

Nyt, kun olemme enemmän hajallaan, niin se asettaa vaatimuksia vanhemmuudelle, Hermanson tietää.

– Silti suurin osa vanhemmista on hirmu hyvin reagoinut ja meillä on runsaasti enemmän tietoa. Meillä on tietoa lapsen kasvamisesta ja tietoa kaikenlaisista auttamisjärjestelmistä. Jos haasteetkin ovat kasvaneet,niin vanhemmuuskin on parantunut.

Onko nykynuorilla mielestäsi enemmän paineita kuin näiden vanhemmilla oli nuoruudessaan?

Kyllä
84% (1890 ääntä)
Ei
16% (360 ääntä)
Ääniä yhteensä: 2246

Elina Hermanson

lääketieteen lisensiaatti, lääketieteen tohtori, lastentautien erikoislääkäri

erikoisalat: nuorisolääketiede, lastentaudit

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Psykologi: Vanhempien tehtävä on opettaa lapselle itsekuria6.10.2014 22.00
Psykologi: Osa vanhemmista toteuttaa lasten kautta omia harrastushaaveitaan11.8.2014 20.00
Kehityspsykologi: Älä manipuloi edes väsyneenä lapsen tunteita16.9.2013 11.14
V-käyrä koholla? Varo, se näkyy eliniässä15.4.2013 06.10
Kun lapsi kertoo kiusaamisesta, älä tee tätä virhettä5.8.2013 06.44
Professori: Täydellisyyden tavoittelussa on menty liian pitkälle15.4.2013 19.31
”Riittämättömyyden tunne kuuluu vanhemmuuteen”9.8.2013 09.26

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat