Paikalliset

Eeva Litmanen on näytellyt enkeliä ja kärpässientä

Eeva Litmanen (oik) on näytelmän Äitenä ja hänen tyttärentytärtään Jaanaa esittää Onerva Kärkkäinen.

Heikki Kemppainen

Tänä kesänä Linnoituksen kesäteatterin koko näyttelijäkaarti on haalittu muualta kuin Lappeenrannasta, mutta ainakin yhdellä näyttelijällä on vahvat lappeenrantalaiset juuret.

Koko kansan tuntema Eeva Litmanen on nimittäin Hakalin ja Tirilän kasvatti, joka lähti 19-vuotiaana Tampereen teatteriin puvustajaksi. Tampereelta hän jatkoi Joensuuhun, Poriin ja Helsinkiin.

Joensuussa hän oli Jouko Turkan kaudella. – Se oli minun teatterikouluni, Litmanen toteaa.

– Jouko Turkka oli aloittaessaan nerokas. Surullista, että hänestä on jäänyt kuva, että hän on tehnyt vain kauheuksia, Litmanen jatkaa.

Ennen maailmalle lähtöään Litmanen ehti esiintyä muun muassa 12-vuotiaana Lappeenrannan kaupunginteatterissa enkelinä ja kärpässienenä.

– Tämä on aikuisena eka kerta kesäteatterissa Lappeenrannassa, Litmanen hymyillee.

Hänet nähdään Lappeenrannan Linnoituksen kesäteatterissa kotimaisen menestyskomedian Suomen Hevosen pääroolissa sanavalmiina Äitenä tänä kesänä.

Luvassa on ennen kaikkea komediaa.

– Ilman huumorintajua ei ole mitään, näytelmän ohjaaja Misa Palander kertoo kesäteatterin melkein tyhjällä penkkirivistöllä, jonka täyttävät vain Suomen hevosen näyttelijät ennen harjoituksia.

Hänen mukaansa myös elämän vaikeita hetkiä voi käsitellä komedian avulla.

Suomen hevosta on esitetty menestyksekkäästi useissa kesäteattereissa ja sisälavoilla.

– Perheen herrat, isä ja poika, päättävät ruveta tekemään bisnestä myymällä perheen hevosen Sisiliaan. Asiat eivät mene kuten niiden oletetaan menevän, ohjaaja tiivistää näytelmän juonen.

– Teksti on rikas ja runsas, Palander jatkaa.

Näytelmän perhe on uusioperhe, josta ex-mies ei olekaan muuttanut pois. Seinän läpi kuuluu paljon asioita, mutta kuunteleeko perheen nuorisoa kukaan. Kolme sukupolvea on törmäyskurssilla erilaiseine toiveineen ja yrittää selvitä EU-sopasta.

– Henkilöt ovat erittäin tunnistettavia. Sen takia tekstiin tykästyin, Palander kertoo.

Suomen hevosen näyttelijöitä ovat myös muun muassa Jouko Puolanto ja Maarit Peltomaa. Tuottaja Sanna Kemppainen kertoo, että lippuja esityksiin on varattu ihan mukavasti.

– Toivon, että tavoitetaan enemmän katsojia kuin viime kesänä Niskavuoren Hetalla, Kemppainen jatkaa. Ensi-ilta on 27. kesäkuuta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi