Paikalliset

Kuoleman kahvila on tarkoitettu kaikille kuolevaisille

Tapahtumat Tuonen tupa on Lappeenrantaan avattava Kuoleman kahvila

Heikki Kemppainen

Maailmalla on satoja Kuoleman kahviloita, joissa keskustellaan elävästi kuolemasta.

Nyt Lappeenrantaan perustetaan myös Kuoleman kahvila. Nimenä kahvilalla on Tuonen tupa, joka on tiettävästi Suomen ensimmäinen Kuoleman kahvila. Ensimmäisen kerran Kuoleman kahvila on auki lauantaina 4.10. kello 13 kahvila-ravintola Kultaisessa kaaressa, Urheilukatu 5.

Eläkkeellä oleva perheneuvoja Matti J. Kuronen kertoo, että Tuonen tupa on tarkoitettu kaikille kuolevaisille.

– Tuonen tuvassa arkikielellä puhutaan siitä, että jokainen meistä kuolee. Jos sen pystyy jäsentämään, se parantaa elämän laatua merkittävästi.

Kuolemaan ei koskaan totu.

 

 

– Olisi hyvä tiedostaa, että uskoon ei voi paeta elämän rajallisuutta. Monelle usko on puolustusmekanismi. Monet hurskaat ihmiset, jotka sairastuvat vakavasti, menettävät sekä uskon että elämänilon sairastuttuaan. Heille tulee uskodepressio.

 

Hän tietää, miten kuolemaan reagoidaan. Ennen eläkkeelle siirtymistään hän oli poliisilaitoksen ja pelastuslaitoksen pappina. Hän joutui viemään usein kuolinviestiä omaisille.

Kuronen kertoo, että erityisen hankalat kuolinviestit liittyvät nimenomaan lapsen kuolemaan. Hän joutui viemään pari viestiä kätkytkuolemista, yhden joulun aikaan. Hän lohdutti myös vanhempia, joiden alle kouluikäinen tyttö oli tippunut kanavaan.

– Kuolemaan ei koskaan totu, hän kertoo.

– Vanhempien reaktion äärellä on niin avuttoman oloinen. Opin, miten tärkeää on läsnäolo, puheet on pidetty melko tarkkaan.

Hän muistaa yhden tapauksen, jossa poika oli kuollut liikenneturmassa. Kuronen tapasi tuolloin palomestarin kanssa edesmenneen pojan 10-vuotiaan veljen. Kuronen kertoo, miten palomestari lähti 10-vuotiaan pojan kanssa pojan huoneeseen ja pelasi pari tuntia tietokonepeliä. Se oli keino tehdä surutyötä.

– Ei tuollaista olisi oivaltanut ikinä.

– Oman lapsen menettäminen on pahinta. Niin monet asiat menevät uusiksi. Monet ajattelevat, että elämä jatkuu lapsessa. Tämä menettää yhtäkkiä merkityksensä, ajatellaan että ehkä minusta ei tulekaan isovanhempaa.

– Tuonen tuvassa ei puhuta surusta, sururyhmät ovat erikseen.

– Tuonen tuvassa annetaan tietoa, mitä nyt olisi hyvä ajatella, kokea elämästä, tuntea, että voisi elää täyttä elämää.

Idea lähti liikkeelle Anatoly Lasovilta , jolla on tuttava Lappeenrannassa. Lasov asuu Pietarissa, jonne hän on perustanut vastaavanlaisen Kuoleman kahvilan. Kahviloita on satoja ympäri maailmaa.

Olisi hyvä tiedostaa, että uskoon ei voi paeta elämän rajallisuutta.

 

 

Lasovin tausta on mielenkiintoinen. Hän ohjasi aikoinaan venäläisiä raketteja avaruuteen. Hän muutti myöhemmin ulkomaille, hänestä tuli filosofian tohtori ja hän tutustui Kuoleman kahviloihin, joissa kuolemasta keskusteltiin filosofiselta pohjalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat