Paikalliset

D-vitamiini kelpaa yhä Etelä-Karjalassa

Yrittäjä Arvi Korhonen kertoo, että asiakkaiden kanssa on keskusteltu paljon viime päivinä D-vitamiineista. Alkaneen kohun jälkeen sen myynti onkin kasvanut. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen tuloksia on kyseenalaistettu. Yliopisto tekee uutta analyysiä.

Tuija Sinkkonen

Miten Itä-Suomen yliopiston (ISY) tutkimustietoon D-vitamiinimääristä on reagoitu Etelä-Karjalassa?

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö kertoo, että alkuhämmennys oli suuri.– Kaupan henkilöstö on keskustellut paljon asiakkaiden kanssa. Onneksi saimme analyysitodistuksia tuotteista myymälöiden käyttöön, sanoo Rönkkö. Hän toteaa, että myös asiantuntijoiden ja viranomaisten puolelta tullut viesti asioiden tutkimisesta rauhoitti tilannetta.

– Olemme aika varmoja, että tutkimukseen liittyy virhettä. D-vitamiinitutkimuksessa pitää tietää, mikä on valmistajan analysointimenetelmä, toteaa Rönkkö.

Hän kertoo, että luontaistuotealan liittojen asiamiehen Esko Niemen mukaan Itä-Suomen yliopiston tutkimusmenetelmässä on kaksi kohtaa, jotka saattavat aiheuttaa virheitä. Ensimmäinen liittyy näytekokoon, joka on pieni 10-50 milligrammaa. Rönkkö toteaa, että näin pieni näytemäärä asettaa homogeenisuudelle suuret vaatimukset. Eurofins käyttää näytekokona 2000-2500 milligrammaa. Eurofins on hyväksytty laboratorio, joka noudattaa laboratorioilta vaadittavaa ISO 17025 laatujärjestelmää.

– Toinen riski liittyy yliopiston käyttämään näytteen esikäsittelyyn, joka sisältää kymmenen vaihetta. Eurofinsin käyttämä esikäsittely sisältää vain kaksi vaihetta. Jokainen vaihe lisää mahdollisuutta menettää D-vitamiinia, sanoo Rönkkö.

Yrittäjä, Life-kauppias, Arvi Korhonen kertoo, että kohun alkamisen jälkeen D-vitamiinien myynti on kasvanut kymmenen prosenttia. Eniten häntä on ärsyttänyt puheet, että luontaistuotekaupat ryöstävät mummoilta rahat.

– Emme ryöstä mummoilta rahoja. D-vitamiinin käyttö maksaa alle kaksi euroa kuukaudessa, kun kyse on pakkauksesta säästökoossa. Se on vähemmän kuin kahvikupillisen hinta, sanoo Korhonen.

Hän kertoo, että he eivät myy perunajauhopillereitä.

Valmistajan intressi ei ole säästää D-vitamiinin raaka-ainekustannuksissa. Se on murto-osa tuotteen kustannuksesta.

– On todella siunaus, että kuulumme ketjuun, joka määrittelee valikoiman, sanoo Korhonen. Hän toteaa, että tuotteita ei osteta reppufirmoilta eikä niitä päästetä edes keskustelemaan.

Olemme aika varmoja, että tutkimukseen liittyy virhettä.”
Asia on puhuttanut myös apteekeissa.

– Ihmiset ovat käyneet kyselemässä ja varmistamassa, onko käytössä oleva D-vitamiini sellainen kuin sen pitää olla, kertoo Joutsenon Apteekista apteekkari Ritva Pulkkinen. Hän kertoo, että he ovat rauhoitelleet asiakkaita ja todenneet, ettei apteekissa myydä muita kuin turvallisia tuotteita.

– Asiakasmäärissä tämä ei näy, vaan heitä on entiseen malliin, sanoo Pulkkinen. Hän kertoo, että D-vitamiinin käyttö on lisääntynyt, kun tutkittua tietoa siitä on saatu. Aikaisemmin ihmiset käyttivät enemmän monivitamiinivalmisteita.

Sama tilanne on Vuoksenniskan apteekissa.

– Asiakkaat ovat ottaneet tämän asian esille muun asioinnin yhteydessä. Varta vasten asiaa ei ole tultu kyselemään, kertoo proviisori Paula Anttila.

– Olemme todenneet, että odotetaan rauhallisesti, mitä tulee, toteaa Anttila. Asia ei ole ehkä sitä, mitä uutisoitiin.

Osa asiantuntijoista on kyseenalaistanut Itä-Suomen yliopiston (ISY) tutkimustulokset muun muassa siitä syystä, että yliopiston käyttämä laboratorio ei ole elintarviketurvallisuusviranomaisen hyväksymä elintarvikelaboratorio. Eikä sillä ole ISO 17025 järjestelmää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi