Paikalliset

”Hameen omistaja oli keskitysleirillä”

Kulttuurineuvos, kirjailija Veijo Baltzar esittelee hametta, jonka omistaja tiettävästi menehtyi Saksan keskitysleirillä. Kesämäenrinteen yhdeksäsluokkalaiset auttoivat näyttelyn ripustamisessa.

Heikki Kemppainen

Kulttuurineuvos, kirjailija Veijo Baltzar väittää, että Suomesta vietiin aikoinaan mustalaisia Saksan keskitysleireille.

Suomen valtion virallisen tiedon mukaan yhtään mustalaista ei viety keskitysleireille eivätkä tutkijat myönnä, että näin olisi tapahtunut, mutta Baltzar on eri mieltä.

Hän väittää, että huhutiedon mukaan ainakin yhdestä perheestä vietiin mustalaisia Saksaan.

Baltzar on koonnut Lappeenrannassa avautuneen näyttelyn Miranda. Näyttelyssä on esillä hame, jonka omistaja tiettävästi kuoli keskitysleirillä. Hänen miehensä ja poikansa oli viety Saksaan aikaisemmin.

Miranda - kiertävä näyttely mustalaisten holokaustista esittelee vaikuttavasti vähemmistön, tässä tapauksessa mustalaisten, tuhoamista toisen maailmansodan aikoihin 1930-40-luvuilla.

Linnoituksen Vihreä makasiini sopii näyttelypaikaksi hyvin, sillä se on helppo kuvitella vaikka keskitysleirin parakiksi.

Näyttelyn ripustamisessa ovat auttaneet Kesämäenrinteen yhdeksäsluokkalaiset, joille holokausti oli ennen näyttelyä enimmäkseen vieras.

– Siitä ei ole koulussa hirveästi opetettu, he kertovat.

Koululaiset tekivät näyttelyyn myös oman teoksen Kuoleman vuori.

Miranda pyrkii välttämään pitkäpiimäisiä sepustuksia, että myös nuoret jaksaisivat keskittyä siihen. Vihreään makasiiniin on ripustettu lakanoita, joissa on esimerkiksi natsien iskulauseita.

– Puola on puoli-ihmisten maa. Tähän kategoriaan kuuluvat myös juutalaiset ja mustalaiset, eräs lakana siteeraa propagandaministeri Goebbelsia.

Näyttelyn Miranda on yhä elossa. Hän on 88-vuotiaa slovakialainen, joskin Miranda ei ole hänen oikea nimensä. Hän selvisi keskitysleiriltä toisin kuin lukemattomat muut mustalaiset. Näyttely lähtee myöhemmin kiertämään Eurooppaa.

Baltzar kirjoittaa parhaillaan kirjaa Mirandasta, jonka on määrä ilmestyä parin vuoden sisällä.

Miranda nostaa mielenkiintoisella tavalla toisen maailmansodan rotuvainot jälleen esille. Ne asiat tuntuvat helposti unohtuvan tai ne halutaan unohtaa. Eihän esimerkiksi Etelä-Karjalassa ole juurikaan muisteltu Hitlerin vierailua näillä seuduilla ja Imatralla 70 vuotta sitten.

Anne Frank-säätiö on tukenut näyttelyä. Anne Frank oli nuori tyttö, joka kuoli keskitysleirillä, mutta jonka päiväkirjat jäivät elämään.

Miranda-näyttely

Miranda on kiertävä näyttely mustalaisten holokaustista, tuhoamisesta.

Näyttelyn on tuottanut luovan mustalaiskulttuurin yhdistys Drom ry kulttuurineuvos Veijo Baltzarin johdolla.

Näyttely on avoinna 28.9. saakka ti-pe klo 11-17. Sisäänpääsy on ilmainen.

Se esittelee niin eurooppalaista lähihistoriaa romanien näkökulmasta kuin mustalaisten elinvoimaista kulttuuria ja nykyolosuhteita.

Lappeenrannan Linnoituksessa järjestelyistä ovat vastanneet museotoimi, kasvatus- ja opetustoimi sekä lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmä.

Lähde: Etelä-Karjalan taidemuseo

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat

AutonOsat24.Fi