Peräkärrikuskeille sakkoja vauhdista

Pöllyävä materiaali pitää peittää. Perässä vedettävät perävaunut luokitellaan kahteen luokkaan: O1-luokka (enintään 750 kg) ja O2-luokka (750 kg - enintään 3500 kg).

Tuija Sinkkonen

Etelä-Karjalan poliisilaitokselta ylikomisario Ilkka Pöyhiä kertoo, että pääsääntöisesti kuljettajat tuntevat hyvin perävaunun kuormaussäännöt, mutta eivät muista nopeusrajoitusta. Se on 80 kilometriä tunnissa ja 60 kilometriä tunnissa, jos on jousittamaton perävaunu.

– Nopeusvalvonnassa napsahtaa sakkoja, kun ajetaan ylinopeutta perävaunun kanssa, sanoo Pöyhiä.

Perävaunussa ei saa kuljettaa kuormaa irrallaan eikä se saa ylittyä sivusuunnassa laitojen yli. Poikkeuksen tekee veneen kuljettaminen.

Kuorma on sidottava liinoilla niin, ettei mitään putoa tielle. Pöllyävä materiaali pitää peittää. Jos perävaunussa on kuomu, sen kaikkien salpojen on oltava kunnolla kiinni.

– Muutamia kymmeniä tapauksia on vuosittain, joihin poliisi joutuu puuttumaan. Suurin osa tapahtuu kesällä, kun kuljetetaan puutavaraa, sanoo Pöyhiä.

Kuorma saa ylittää takaa perälaidan kaksi metriä. Jos kuorma ylittää takalaidan yli metrin, on se merkittävä punaisella tai punakeltaisella lipulla.

Hämärällä ja pimeässä pitää käyttää punaista valaisinta.

– Hyvin harvoin liikenteestä tavataan huonokuntoisia ja itsekyhättyjä perävaunuja. Vanhemmissa perävaunuissa on ollut valo-ongelmia, kertoo Pöyhiä.

Liian takapainotteinen lastaus aiheuttaa nostetta vetoaisaan ja auton takaosa nousee. Virheellinen kuormaus on vaaraksi liikenteessä ja vaikeuttaa ajoneuvon hallintaa.

Hyvin harvoin liikenteestä tavataan huonokuntoisia ja itsekyhättyjä perävaunuja.”
– Väärästä kuormauksesta on normipäiväsakko 14 päivää ja liukuma 6-30 päivää. Jos taas ylitetään kahden metrin raja tai jätetään laittamatta lipuke metrin ylittävästä kuormasta, on sen normipäiväsakko 8 päivää ja liukuma 4-12 päivää, sanoo Pöyhiä.

Valojen toiminta ja renkaiden kunto kannattaa aina tarkistaa ennen liikenteeseen lähtöä.

Henkilö- ja pakettiautojen perässä vedettävät perävaunut luokitellaan kahteen luokkaan.

Käyttäjän Tuija Sinkkonen kuva
Tuija Sinkkonen

 

 

AutonOsat24.Fi