Kesäteatterin klassikko ei vanhene ja muuntautuu aikaan

Hella Wuolijoki kirjoitti 20 näytelmää, joista Niskavuori-sarjaan viisi. Niskavuoren Hetassa käsitellään yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita. Avioton lapsi olisi ollut häpeä. Niin oli myös rikkaan talon tyttärelle naimisiinmeno renkipojan kanssa. Ihmisen arvostus perustui yhteiskunnalliseen luokkaan ja omaisuuteen 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Näitä teemoja käsitellään myös tämän päivän versiossa.

Tuija Sinkkonen

Hella Wuolijoen näytelmän Niskavuoren Hetasta julkaistiin 1950. Se ajoittuu 1800-luvun lopulta 1920-luvulle - aikaan, jolloin Suomi itsenäistyi ja käytiin sisällissota. Kansa jakautui kahtia.

Lija Fischerin ohjauksessa Niskavuoren Hetassa eletään 1950-luvulta tähän päivään.

– Lama ei ole niin raju kuin sisällissota, mutta samalla tavalla se jakaa kansaa kahtia rikkaisiin ja köyhiin. Niskavuoren Heta on tänä päivänäkin ajankohtainen näytelmä. Luemme uutisia Nokian irtisanomisista ja Kreikan velkakriisistä. Ennusmerkit ovat samat, sanoo Fischer. Hän toteaa, että näytelmä on melodraamaa, jossa on pelissä isot tunteet, kaipuu ja oikein elämisen vaikeus.

Jokainen lappeenrantalainen näkisi tämän näytelmän”
Kesäteatterissa uutta on kolme muusikkoa. Seppo Äikäs on sovittanut kappaleet ja lavalla hänen lisäkseen soittavat Lassi Lempinen ja Yai Talasmo.

– Ideat vaan suoraan paperille, mitkä ensi tulivat päähän, sanoo Äikäs sovittamisen vaikeudesta. Aikaa ei ole koskaan tarpeeksi.

– Näytelmän musiikki on muutakin kuin vain soittoa. Se vie teemaa omalta osaltaan eteenpäin ja kertoo tarinaa, toteaa Fischer. Hän jatkaa, että lauluvoima ja sen moniäänisyys ovat myös yksi näytelmä valtteja.

Näytelmässä esiintyy valtakunnallisia ja Lappeenrannan teatterin ammattilaisia. Hetan roolissa on Anu Sinisalo ja Akustina nähdään Valtteri Tuominen. Sinisalo kertoo, että ammattilaisten kanssa on hyvä tehdä työtä.

– Arvostan Lappeenrannan kaupunginteatterin kunnianhimoista ohjelmistoa. Täällä ei mennä siitä yli, mistä aita on matalin, toteaa Sinisalo.

Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijöistä Sanna Kemppainen on kesäteatterin lavalla ensimmäistä kertaa.

– Siististä sisätyöstä siirrymme vaihtelevaan ulkotyöhön. Olemme täällä sään armoilla, toteaa Kemppainen. Rooliin valmistautuminen on samanlaista kuin, mihin tahansa muuhunkin esitykseen, mutta ulkoilmanäyttämö tuo mukanaan omat haasteet.

Ideat vaan suoraan paperille”
– Pieni piiperrys ei näy eikä kanna yläriville asti, sanoo Kemppainen.

Kesäteatterilla on kova katsojatavoite.

– Tavoitteena on, että jokainen lappeenrantalainen näkisi tämän näytelmän, sanoo Fischer.

Tuottaja Panu Kärri toteaa, että näyttelijöiden osalta ei ole varamiehitystä sairaustapauksiin.

Käyttäjän Tuija Sinkkonen kuva
Tuija Sinkkonen

 

 

AutonOsat24.Fi