Lasse Lehtinen haastaa ravintolat: Merkatkaa riista ja järvikalat WF-tunnuksella

Lasse Lehtinen sai tähän mennessä mahtavimman kalasaaliinsa, 12,5-kiloisen hauen, Ahvenanmereltä viime keväänä. Kalakaverina mukana oli Jukka Leino (vas.).

Lasse Lehtinen

– Tuore järvikala on jumalten lahja Suomelle, lausahti Lasse Lehtinen särkikalakampanjan yhteydessä.

Suomalaista järvikalaa suosiva mies kertoo ulkomailla matkustellessaan välttelevänsä kalaa ravintoloissa. Poikkeuksen tekevät paikalliset merianturat, katkaravut, osterit ja simpukat.

Pariisin ja Brysselin kalatoreilla kierrellessään Lehtinen on kuitenkin havainnut hintavammaksi hauen.

– Hauki on ehdottomasti halutuin kala keittiömestareiden parissa. Siitä saa hyvää kalapateeta ja kalafärssiä eli kalamureketta.

 

Tuore järvikala on jumalten lahja Suomelle.”

Uunissa tehty haukimureke maistuu kyllä Lehtiselle, mutta jos aiot saada leveän hymyn miehen kasvoille, tarjoile hänelle yli jäänyttä mureketta seuraavana päivänä paistettuna kantarelli- tai korvasienisoosin ja perunoiden kanssa.

 

– Vanha, isokokoinen hauki sopii erinomaisesti murekkeisiin. Kermaviili tuo sopivasti mehevyyttä kuivahkoon kalamassaan.

Toinen hänen suosikkiherkkunsa on graavisiika ruisleivän kanssa.

– Vastustamaton yhdistelmä. Olen huomannut, että se toimii myös ulkomaalaisille, Lehtinen tietää.

 

WF-merkintä kertoisi jokaiselle, että ruuan hankintaan on tehty töitä.”

 

Suomen luonnon tarjoamat raaka-aineet ovat poikkeuksellisen arvokasta ylellisyyttä, jotka Lehtisen mukaan pitäisi tuotteistaa ja markkinoida taitavammin.

– Samalla tavalla kuin laktoositon ruoka merkitään, pitäisi metsästä poimittu, saalistettu tai järvestä kalastettu ruoka merkitä villi ruoka – wild food eli WF-tunnuksella, Lehtinen julistaa ja komppaa näin pääministeri Jyrki Kataisen taannoista lausuntoa.

Hän uskoo, että merkintätapa toisi uuden ulottuvuuden suomalaiseen ruokakulttuuriin.

– Tuoreen lähikalan tarjonta ei ole suurta, ja sen pitää näkyä hinnassa. WF-merkintä kertoisi jokaiselle, että tuo raaka-aine on villiä ruokaa ja sen hankintaan on tehty töitä.

Lehtinen muistuttaa, että kalliista hinnastaan huolimatta järvikala on lähes jokaisen saatavilla varsin pienellä satsauksella.

– Kalastusluvan hankittuaan kuka tahansa voi käydä pyytämässä itselleen särjet, hauet ja ahvenet kattilaansa.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

 

 

AutonOsat24.Fi