Kontti ”haastaa” vaateketjut

Kontti-työntekijä Paula Miikki (vas.) ja myymälänhoitaja Satu Ruti valmistelevat uuden liikkeen avajaisia Kauppakadulla.

Heikki Kemppainen

Punaisen Ristin Lappeenrannan Kontti on muuttanut Prisman läheltä uusiin tiloihin keskustaan, aivan lähelle kauppakeskus Gallerian luksusvaatteita myyviä liikkeitä, Soneran viereen.

– Näyttää hyvältä, että tästä saadaan makea myymälä, myymälänhoitaja Satu Ruti iloitsee viikko ennen avajaisia.

Avajaispäivä on torstaina 28. kesäkuuta, mutta Kontti ottaa jo nyt vastaan lahjoituksia uudessa myymälässä. Toiminta Prisman lähellä on loppunut.

Varastotilaa on huomattavasti aikaisempaa enemmän. Ruti toteaakin, että uuden myymälän alakerrassa on nyt muurahaispesä. Siellä kunnostetaan ja hinnoitellaan esimerkiksi myytävät vaatteet ja kalusteet.

Lappeenranta ei ole ainoa paikka, jossa Punaisen Ristin Kontti-myymälä on keskustassa. Näin on myös esimerkiksi Lahdessa.

Ruti ei usko, että maksuttomien parkkipaikkojen puuttumisesta aivan lähietäisyydellä tulee ongelma.

– Enemmänkin se on asennoitumiskysymys, Ruti toteaa.

Kontti ottaa vastaan kaupunkilaisten lahjoittamia vaatteita, huonekaluja, kirjoja, periaatteessa kaikkea muuta paitsi kylmälaitteita, isoja kodinkoneita, televisioita, suuria keittiökaapistoja tai vastaavia, sillä niiden kunnostamiseen ja tarkistamiseen ei aina henkilökunnan ammattitaito riitä. Vaatteet toivotaan pestyinä ja puhtaina.

Lahjoituksia tarvitaan, sillä edellisen liikkeen loppuunmyynnissä varastot tyhjenivät.

Myyntitulot menevät Punaisen Ristin toimintaan, kuten kenttäsairaaloiden lääkkeisiin.

– Suomalaisilla auttaminen on verissä. Se on hieno juttu. Lappeenrantalaiset ovat nykyään valveutunutta asiakaskuntaa. Siivotessaan kaappeja ei enää heitetä tavaroita roskiin tai jos lapset ovat kasvaneet ulos leluista, leluja ei viedä enää kaatopaikalle, vaan ne tuodaan kierrätykseen, hän kiittelee.

– Tai jos naisilla vaatteet ovat kaapissa kutistuneet, ne tuodaan tänne, Ruti naurahtaa.

Kontti tarjoaa myös monelle pitkäaikaistyöttömälle ponnahduslaudan etsiä uutta uraa. Kierrätystavaratalossa työskentelee noin 50 henkilöä, jotka ovat harjoittelijoita, vapaaehtoisia ja tukityöllistettyjä. Kontti on myös hyvä paikka maahanmuuttajalle parantaa suomen kielen taitoa opiskeluja varten.

Monet myymättömät vaatteet lähetetään Lappeenrannasta katastrofialueille tai esimerkiksi suomalaisperheelle, joka on menettänyt kaiken talon tulipalossa. Lappeenrannan Kontti toimitti kansainvälistä vaateapua viime vuonna 4 640 kiloa.

Ruti jatkaa, että kierrätys on nyt trendikästä.

– Ei ole enää noloa tulla ostamaan vaatteita kierrätyspisteestä. Se on trendikästä, että itse tuunataan vaatteita. Jotkut jopa oikein hakevat eri pari kuppeja nähtyään sellaisia television ohjelmassa.

Käyttäjän Heikki Kemppainen kuva
Heikki Kemppainen

 

 

AutonOsat24.Fi