Jos syöt taksissa, lennät ulos - jos oksennat, niin maksat

Yrittäjä Aatto Monolalla on muutaman viikon vanha auto, jossa ei ole tapahtunut vahinkoja. Asiakkaat ymmärtävät, ettei autossa saa syödä ja juoda.

Tuija Sinkkonen

Tuija Sinkkonen

– Ravintolat ovat muualla kuin taksissa. Lihapiirakan syönti onnistuu harvoin niin, ettei siitä mitään tipahtaisi istuimelle. Pääsääntö on, ettei taksissa saa syödä ja juoda, sanoo Taksi Saimaan hallituksen puheenjohtaja Juha Simpura.

1980-luvulla vielä syötiin takseissa, mutta ei enää tänä päivänä.

– Asiakkaat ovat tosi hyvin oppineet, ettei takseissa syödä ja juoda. Ruoat pakataan laatikoihin ja ne laitetaan takakonttiin matkan ajaksi, sanoo Simpura.

Simpura toteaa, että silloin tällöin tapahtuu oksentamista.

– Työvuoro loppuu siihen paikkaan ja alkaa auton siivous ja pesu. Auto saattaa joutua olemaan poissa useammankin työvuoron. Sisätilojen pesettäminen maksaa 80-100 euroa ja päälle tulevat muut kustannukset, kertoo Simpura. Hän sanoo, että asiakkaat ovat olleet yhteistyökykyisiä ja maksaneet oksentamisesta aiheutuneen vahingon.

Syöminen ja juominen taksissa ei ole iso ongelma.”
Simpura toteaa, että Taksi Saimaalla on laatusertifikaatti ja takseissa syömistä ja juomista tullaan käsittelemään hallituksen kokouksessa.

– Asiaan otetaan yhteinen linja hallituksessa, sanoo Simpura.

Toimitusjohtaja Jouni Salakka sanoo, että laatusertifikaatti myönnettiin jo viime syksynä, mutta luovutettiin tänä vuonna.

– Laatusertifikaatissa toimintaa kehitetään jatkuvasti. Lähtökohtana on asiakaspalvelu. Heinäkuun hallituksen kokouksessa on asialistalla syöminen ja juominen. Tätä asiaa on käsitelty muuallakin Suomessa, kertoo Salakka.

Simpura toteaa, että taksit ovat julkisia paikkoja. Autot ovat savuttomia ja on hyvä ottaa yhteinen linja myös juomiseen ja syömiseen.

– Yrittäjä on vastuussa ja korvausvelvollinen, jos seuraavan asiakkaan vaatteet likaantuisivat. Syöminen ja juominen taksissa ei ole iso ongelma. Ne ovat yksittäistapauksia, toteaa Simpura.

Lappeenrannan keskustassa taksitolpalla oli yrittäjä Aatto Monola.

– Meillä autossa ei saa syödä eikä juoda. Aikaisemmassa autossa sattui kerran niin, että asiakas oksenti autoon. Kustannukset riippuvat siitä, mihin vuorokauden aikaan ja minä päivänä vahinko sattuu, kertoo Monola. Hän arvioi, että kustannukset ovat 200 eurosta 400 euroon.

Yrittäjä Alpo Jantunen sanoo, että syöminen on hyvä kieltää.

– Toivon, että kuljettajalle jäisi harkintavaraa, sanoo Jantunen. Ongelmia ei ole ollut. Oksentamisia ei ole sattunut Jantusen kohdalle, mutta lähellä piti tilanteita on ollut.

Käyttäjän Tuija Sinkkonen kuva
Tuija Sinkkonen

 

 

AutonOsat24.Fi