Ruokagurun vinkki: Juo krapulassa lasillinen veteen sekoitettua puhdasta suolaa

Suolaa suolaa, enemmän suolaa - kunhan nautit mahdollisimman puhdasta ja käsittelemätöntä suolaa.

Päivi Tuovinen

Vasemmalla vulkaanista, rikkipitoista suolaa Havaijilta. Oikealla puhdasta, käsittelemätöntä merisuolaa Seltic Sea Saltia.

Päivi Tuovinen

– Mitä meille tehdään, kun olemme huonossa hapessa ja joudumme sairaalaan? Jaakko Halmetoja kysyy – ja vastaa:

– Laitetaan tiputukseen eli annetaan suolaliuosta. Juuri sitä, mitä olemme yrittäneet välttää koko ikämme.

Kehomme tarvitsee siis suolaa, mutta Halmetojan ja asiaan perehtyneiden mukaan ei mitä tahansa suolaa.

– Raffinoimatonta eli käsittelemätöntä merisuolaa tai vuorisuolaa, ei teollisesti kuumakäsiteltyä suolaa. Kun oikein haluat hifistellä, valitse merisuola, joka on kerätty puhtaimmalta mahdolliselta alueelta ja joka ei siis sisällä saasteita.

On absurdia kieltäytyä tunnesyömisestä. Myönnän olevani tunnesyöjä.”

Halmetoja innostui itse muun muassa luomusuoloista ja -sokereista nelisen vuotta sitten. Hänen yksi suosikkinsa on musta suola.

Mies kaataa toiselle kädelleen valkaisemattoman riisin näköistä suolaa ja toiseen kiteistä mustaa suolaa.

– Musta suola tulee Hawaijilta. Vulkaaniselta alueilta kerätty suola on yleensä rikkipitoista ja mustaa. Väri kertoo usein suolan alkuperän. Merisuola on valkoista, kun vuorikristallisuola on punaista, hän kuvailee eroja.

Halmetoja kertoo aikoinaan innoissaan luetelleensa pitkän rimpsun suolojen sisältämistä alku- ja hivenaineista ja kemiallisista vaikutuksista ihmiseen. Osalle viesti uppoaa, mutta osalle tärkeintä on maku, joka puhuu puolestaan.

– Kun keittiömestari Hans Välimäki kollegoineen maistoi suolaa, he sanoivat heti: tämä maistuu hyvältä. Ei heitä hivenainetaulukot kiinnostaneet, vaan maku , joka ratkaisi valinnan.

Oikeaa tapaa merisuolan tai vuorisuolan käyttöön tuskin on. Siksi Halmetoja kehottaakin testaamaan eri suoloja erilaisiin ruokiin. Hän lupaa, että kenestä tahansa tulee hyvä kokki, kunhan käyttää kunnon raaka-aineita – ja myös kunnon suolaa.

Vuorisuolan käyttöön hän antaa yhden vinkin: se sopii jälkiruokiin.

Läheskään kaikki eivät allekirjoita Halmetojan rohkeita puheita, ja osa näkee punaista miehestä kuullessaan. Pelko muiden suhtautumisesta ei miestä hidasta.

– On absurdia kieltäytyä tunnesyömisestä. Myönnän olevani tunnesyöjä. Jos emme tunkisi kehoamme täyteen teollisia myrkkyjä, tunnistaisimme luonnostaan, mitä olemme vailla, hän aloittaa.

Juo krapulassa lasillinen veteen tai mehuun sekoitettua puhdasta suolaa.”

Halmetojan mukaan kyse on assosiaatioista, jotka ovat hänen mukaansa muutettavissa.

– Krapula aamuina kaipaamme suolaa. Mitä teemme? Menemme pitsalle tai hampurilaiselle. Sen sijaan voisimme juoda lasillisen veteen tai mehuun sekoitettua puhdasta suolaa. Uskallan väittää, että saat siitä paremman olon.

Prosessoidusta ruuasta ei Halmetojan mukaan tule kylläistä oloa.

– Puhtaista raaka-aineista valmistetusta ruuasta tulee stoppi. Et pysty syömään sitä liikaa.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

 

 

AutonOsat24.Fi