Ei 6-kerroksista möhkälettä Napinkulmaan

Tässä lehdessä (13.9.2017) Evälahti Oy:n edustajana Jukka Evälahti katsoi, että Napinkulman tontille sopisi 6-kerroksinen kolossi erinomaisesti. Naapuritalon Koskenkulman eli Buterin talon hallitus on jyrkästi eri mieltä.

Tämän suuruinen möhkäle poikkeaisi merkittävästi sekä Koskenpartaan että Tainionkoskentien ja Helsinginkadun yleisestä 4-kerroksisten rakennusten siluetista, sekä veisi Valtionhotellilta sille kuuluvan paikan alueen näkökentässä. Kaupungin keskeisimmälle ja parhaalle paikalle tulevan rakennuksen tulisi sopeutua harmonisesti ympäristöönsä, ekä nousta yksinäisenä tötterönä sen yläpuolelle. Lisäksi se varjostaisi Koskenpartaan kävelykadun alkupään ja sen terassit.

Lisäksi nykyisen asemakaavan mukainen Napinkulman tontti ja sen rakennusala ulottuu tontin Koskenpartaan puoleisessa päädyssä kadun muita rakennuksia ulommaksi kävelykadulle muodostaen siten koskelta tultaessa katunäkymää ahdistavan sumpun. Kuvitella sopii, minkälaisen ahdistavan ahtaikon ja esteettisen häiriön aiheuttaisi nykyistä korkeamman talon ulottuminen tuohon linjaan.

Uudessa kaavassa tontti ja etenkin sen rakennusala tulisi rajata kadun yleisen linjauksen mukaisesti samaan linjaan Buterin talon kanssa.

En tiedä, minkälaisen lehmänkaupan tuloksena kaupungin ja silloisen rakentajan välillä Koskenpartaan alkuun tämä järjenvastainen ahtaikko syntyi. Nyt tuokin virhe olisi korjattavissa edellä kerrotulla tavalla.

Korkeampi kerrosluku luonnollisesti merkitsisi parempaa bisnestä urakoitsijalle, mikä tekee Jukka Evälahden näkemyksestä ymmärrettävän. Mutta tässä, Imatran paraatipaikalla, rakentamisen suhteen ei raha saa ola ainoa tekijä, vaan kaupungin on katsottava myös itse kaupunkikuvan perään. Siihen sillä on julkisyhteisönä velvollisuus. Toivoa sopiikin, ettei jälleen taas sorruttaisi johonkin lehmänkauppaan ja tärveltäisi kaupunkikuvaa vuosikymmeniksi eteenpäin, niin kuin paikalla nyt olevan hirvityksen kanssa aikanaan kävi.

Lopuksi totean, että edellä esittämäni kanta on yhtiön hallituksen yksimielisesti päättämä.

Kansan kanta

Lehden mielipidepalstalla julkaistaan lukijoiden kirjoituksia. Voit jättää tekstin Imatralaiseen tästä ja Lappeenrannan Uutisiin tästä.