Esteetön polku – vai onko?

Ulla Ora

Tyysterniemen kärkeen valmistui elokuussa esteetön kivituhkapolku. Satuin vahingossa huomaamaan, mistä polku lähtee. Pitihän se päästä testaamaan.

Lappeenrannan kaupungin esteettömyystyöryhmän suuresti lobbaama ja liputtama polku lähtee metsään Tyysterniementien varresta. Voisalmesta päin tultaessa polku kääntyy hieman sillan jälkeen oikealle. Mutta se esteettömyys. Tarkoituksena kai on, että nyt polulle pääsee pyörätuolilla ja vähän huonojalkaisempikin voi siellä kulkea. Päästäkseen tälle esteettömälle polulle pitää kuitenkin ylittää Tyysterniementie. Sillä kohdin ei ole suojatietä eivätkä autot tunnetusti sitä tietä kovin hiljaa aja kaikista hidasteista huolimatta.

En ollut suuremmin perehtynyt tähän hankkeeseen ennen kuin lähdin sitä kävelemään. Yllätys oli, että polkuhan loppuu kesken kaiken. Alle puolen kilometrin mittaisen pätkän kuljettuaan tupsahtaa rantaan ja voi jäädä ihailemaan maisemia. Sen jälkeen Tyysterniemen polut jatkuvat kaikkea muuta kuin esteettöminä.

Se, kenelle polku on oikeasti tarkoitettu, jää hieman hämärän peittoon. Jos ajatuksena on kärrätä Voisalmen vanhukset rollaattoreineen metsään, voi hyvä idea jäädä torsoksi. Kaikkein huonokuntoisimmat tuskin jaksavat kävellä edes polun aloituspisteeseen ja bussillakin tultaessa vaihtoehdoksi jää köpötellä joko autotien reunaa tai ylittää Tyysterniementie mutkassa, jossa autot hidastetöyssyn jälkeen painavat kaasua (kapealla sillalla ei ole erityisiä vaikutuksia ajonopeuteen). Ja sitä paitsi: Voisalmen palvelutalohan sijaitsee uudelta polulta katsoen oikealla. Vanhuksilla on siis jo valmiiksi sama näkymä Saimaalle, vain hieman eri kulmasta.

15 000 euron projekti ei ole kuntataloudessa erityisen kallis, mutta eipä siellä kyllä erityisen paljon väkeäkään maanantai-iltana näkynyt. Ja kaikki vastaantulijat käyttivät myös niitä ei-esteettömiä polkuja.

Kirjoittaja on Imatralaisen ja 29Lappeenrannan Uutisten vt. päätoimittaja.

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.