Elämä on. Vau!

Vuotta vaille puoli vuosisataa sitten aloitin Helsingissä teologian opiskeluni. Kiinnostuin erityisesti eksegetiikasta, Raamatun selitysopista. Alkukielistä kaikenlaisiin käännöksiin ja tuhansiin tulkintoihin olen saanut perehtyä. Opiskelu jatkuu yhä. Viimeisin löytöni on ehkä tähän mennessä riemastuttavin, se miten Pikku piltin Raamatussa käsitellään luomiskertomusta:

”Alussa. Olipa kerran … ei mitään. Jumala sanoi: ´Haluan valoa´. Vau! Maailma sai alkunsa. Sitten Jumala teki kaiken maailman. Vau! Jumala oli mielissään.”

Mielissäni olen minäkin lukiessani näin raikasta tekstiä. Varsinkin tuota riemullista huudahdusta: vau! Se saisi kaikua useamminkin Raamatun äärellä.

Sanan sovellusta parhaimmillaan oli seurakunnan vauvakerhon hartaushetki, jossa kerrottiin Äiti Teresan elämänmyönteisistä opetuksista:

”Elämä on tilaisuus, käytä sitä hyväksi.

Elämä on kauneus, ihaile sitä.

Elämä on unelma, tee siitä totta.

Elämä on haaste, kohtaa se.

Elämä on velvollisuus, täytä se.

Elämä on peli, mene siihen mukaan.

Elämä on kallisarvoinen, varjele sitä.

Elämä on rikkaus, säilytä se.

Elämä on rakkaus, iloitse siitä.

Elämä on lupaus, toteuta se.

Elämä on suru, voita se.

Elämä on laulu, laula se.

Elämä on taistelu, suostu siihen.

Elämä on tragedia, koe se.

Elämä on seikkailu, uskaltaudu mukaan.

Elämä on onni, ota se kiinni.

Elämä on liian arvokas, älä tuhlaa sitä.

Elämä on elämää, taistele sen puolesta.”

Luojan laatiman elämän tarkoitus on elämä itse, itse kullekin annettu ja myös toisten kanssa jaettavaksi suunniteltu. Mutta vain tekemällä se toteutuu. Pelkästään pähkäilemällä elämä lipuu ohi, kuin myös silloin, jos ei mieti mitään. Sekä miettimistä että tekemistä tarvitaan.

Vain kerranhan me tällä Telluksella tallaamme. Siksi meitä viisaampien ohjeita kannattaa käyttää elämänsä rakennuspuina. Parhaita antoi Jeesus, jonka maallinen isä oli Joosef, puuseppä. Oiva on myös savolaisen timpurin neuvo: ”Mieti ja mittoo kaks kertoo, sahhoo kerran.”

Elämä On. Vau!

Kirjoittaja on imatralainen teologi.

Veli-Matti Kosonen

Tällä palstalla julkaistaan Veli-Matti Kososen kolumneja. Kirjoittaja on imatralainen teologi.