Onko kohdennus kohdallaan?

Imatrankosken kentälle pystytetyssä kokousteltassa vietetään tänä viikonloppuna Sanan Suvipäiviä. Ne ovat Kansan Raamattuseuran vuotuinen päätapahtuma.

Opiskeluajoistani lähtien olen osallistunut kyseisen evankelioimisjärjestön toimintaan valmistelijana, julistajana tai muusikkona. Juuri nyt muistelen lämmöllä erästä KRS:n karismaattista työntekijää, pastori Pellervo Heinilää.

Hänen kutsumanimensä oli ”Pelle”. Pelleilyjä hänen toimensa eivät toki olleet vaan totisinta totta, unohtamatta hyvää huumoria, mikä olikin Pellen tavaramerkki.

Toinen hänen armoituksistaan oli asian, ajan ja tilanteen tasalle pyrkiminen ja siinä pysyminen.

Eräänä kesänä kiersimme Suomea pitämässä telttakokouksia, kirkkotilaisuuksia ja työpaikkavierailuja. Lauloin silloin Logos-kvartetissa. Olin myös vuorollani tilaisuuksien juontajana. Matkalla tilaisuuksiin tiedustelin Pelleltä, mitähän biisejä tällä kertaa esittäisimme. ”Katsotaan ensin, millainen porukka on saapunut paikalle. Valitaan vasta sitten laulut”, kuului vastaus. Pellervo kunnioitti kuulijoitaan ottamalla heidän erityislaatunsa huomioon.

Kolmanneksi: Syvä kutsumustietoisuus ja kokemus julistajana oli antanut hänelle eväitä toimia aina tilanteen mukaisesti, jotta sanoma olisi mennyt parhaiten perille.

Neljänneksi: Pelle ei kaihtanut kohdata monenlaisia ja kaiken ikäisiä ihmisiä. Hänen ihmistuntemuksensa oli loistava. Sitä hän saattoi käyttää hyödyksi julistuksessaan, puhua ihmisenä ihmiselle, tavallisella kielellä taivaallisista asioista.

Viidenneksi: Pelle ei lätissyt mitä tahansa tai kertoilut kaskujaan kaskujen vuoksi, vaan niilläkin hän tähtäsi ytimeen, evankeliumiin Jeesuksesta Kristuksesta. Sen hän oli itse ottanut vastaan ja eli siitä. Silloin julistuksesta tuli myös elämänläheistä todistusta Jumalan rakkaudesta ja avusta ihmiselämässä. Sellaiseen sanomaan oli kuulijan helppo samaistua ja tarttua.

Käykäähän kuulolla. Onko kohdistus yhä kohdallaan Sanan Suvipäivillä?

Kirjoittaja on imatralainen teologi.

Veli-Matti Kosonen

Tällä palstalla julkaistaan Veli-Matti Kososen kolumneja. Kirjoittaja on imatralainen teologi.