Ensimmäiset kesätyöt

Ulla Ora

Viime vuonna sosiaalisessa mediassa kiersi haaste, jossa listattiin ensimmäiset seitsemän työpaikkaa. Oma ensimmäinen kesätyöni oli tehtaassa. Sen jälkeen olen työskennellyt muun muassa Sandwich Artistina sekä kaupan kassana.

Joka kevät lukuisat nuoret ja opiskelijat listaavat ensimmäisiä työpaikkojaan kesätöitä hakiessaan. Etelä-Karjalan Yrittäjien ja Etelä-Karjalan kauppakamarin kesätyökyselyyn vastanneista yrityksistä 64 prosenttia aikoo palkata kesätyöntekijöitä. Suurin osa aikoo palkata kesätyöntekijöitä joko enemmän tai saman verran kuin viime vuonna.

Kyselyssä 45 prosenttia yrityksistä sanoi, ettei heillä ole sopivia töitä kesätyöntekijöille. Kolmasosalle kynnyskysymyksenä oli kesätyöntekijän palkkaamisesta johtuvat kustannukset. Lähes 70 prosenttia olikin sitä mieltä, että esimerkiksi palkkatuki edistäisi kesätyöntekijöiden palkkaamista.

Palkkatuen kriteerit ovat moninaiset, mutta te-palvelut määrittelevät sen seuraavasti: ”Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi tarkoitettu tuki, jota TE-toimisto voi käytettävissään olevien määrärahojen puitteissa myöntää työnantajalle palkkauskustannuksiin. Palkkatuki on rahallinen korvaus siitä, että työnantaja saattaa joutua käyttämään tavallista enemmän aikaa työntekijän työnohjaukseen. Palkattavan työttömyys johtuu ammatillisen osaamisen puutteista tai palkattavan vamma tai sairaus vaikuttaa selviytymiseen tehtävissä.”

Palkkatukea ei siis myönnetä noin vain. Monessa kunnassa avuksi on otettu kesäseteli. Kesäsetelin arvo voi olla esimerkiksi 300 euroa. Sen verran kunta maksaa työnantajalle, joka ottaa kesäseteli takataskussaan tulevan nuoren kesätöihin. Järjestelmä on ollut valtavan suosittu ja kesäsetelit joudutaan monessa kunnassa arpomaan. Tosin esimerkiksi Helsingissä 300 euron kesäseteli jaetaan jokaiselle 9. luokkalaiselle nuorelle.

Paljon puhutaan, että nuorten pitää saada työkokemusta ja nuoret pitää saada töihin. Sen eteen olisi hyvä tehdä konkreettisia tekoja.

Hieno titteli muuten tarkoitti sitä, että olin töissä Subwayssa.

Kirjoittaja on Imatralaisen ja 29Lappeenrannan Uutisten vt. päätoimittaja.

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.