Kekkosella vastatuulta

Viisinkertaisen pääministerin Urho Kekkosen toiminta eduskunnassa ei ollut koko ajan pelkkää myötätuulta. Kekkonen johti muun muassa komiteaa eduskuntatyön uudistamiseksi huonolla menestyksellä, muistelee eduskunnan entinen pitkäaikainen pääsihteeri Seppo Tiitinen.

Komitea esitti turhaan valiokuntien jäsenmäärän puolittamista. Tukea ei saanut myöskään eduskuntakeskustelun keskeyttäminen kahden kolmasosan enemmistöllä. Esitys lakiesityksen kolmannen käsittelyn poistamisesta onnistui vasta 50 vuotta myöhemmin. Lähetekeskustelutkaan eivät lyhentyneet.

Ainoana hyväksyttiin ajatus, jonka mukaan perättömien puheiden kohteeksi joutunut saisi oikaista väärät lausunnot. Kun vain yksi asia hyväksyttiin, sekin jätettiin toteuttamatta.

UKK -seuran joulupäivällisillä puhunut Tiitinen kertoi, että perinteikästä puhemiehen lounasta eduskuntatoimittajille alettiin järjestää Kekkosen aloitteesta 1950. Ravintola Royaliin kutsuttiin 15 toimittajaa ja lounas kesti heti puolilta päivin pikkutunneille. Traditio on jatkunut siitä saakka puhemies Sauli Niinistön niuhotuksesta huolimatta, Tiitinen muistutti.

Eduskunnassa toimii lukemattomia kerhoja. Sakin, urheilun, tanssin, sukunimien ja muiden asioiden parissa puuhaavilla on omat yhteenliittymänsä.

Tästä huolimatta naisten saunavaliokuntaa ei ole saatu pystytetyksi, vaikka kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd.) yritti sitä jo vuosia sitten. Miehillä on kyllä ollut ikioma saunavaliokunta jo vuosikymmeniä mutta naisilla vain naisverkosto.

Entinen maatalousministeri Martti Pura,67, (kesk.) on rakennuttanut omille mailleen Tammelan Portaan kylään ikioman kirkon, kertoo Suomenmaa. Luonnonkivistä ja tiilistä kirkko pystytettiin vuodessa. Siihen mahtuu parikymmentä ihmistä.

Pura kertoi päätyneensä rakennustöihin kiitollisena hyvästä elämästä. Kirkon siunasi emerituspiispa Eero Huovinen.

Pura on ahkeroinut muutenkin. Viimeisin tuotos on kirja Väyrysen renkinä (Karisto).

Eduskunta teki joululomalle lähtiessään historiaa jäädyttämällä kahvilan hengettärenä puolisen vuosisataa toimineen Kaisu Summasen paidan."

Varapuhemies Mauri Pekkarisen (kesk.) joulusta ei tänä vuonna puutu vilskettä. Pekkarisen lomapaikalle Vespuolen koululle tulee peräti 52 lähisukulaisen joukko alkaen lapsista ja lastenlapsista.

Sinne pääsee Pekkarisen aloitteesta rakennetun Päijänteen ylittävän Kärkisten sillan kautta. Tuolloin ei tosin ollut tietoakaan Pekkarisen koulun ostosta.

Eduskunta teki joululomalle lähtiessään historiaa jäädyttämällä kahvilan hengettärenä puolisen vuosisataa toimineen Kaisu Summasen paidan. Se ripustettiin kattoon. Idea oli varapuhemies Paula Risikon (kok.).

Kaisu on Risikon mukaan ollut yksi talon parhaimmista pelaajista. Kaisu taas on sitä mieltä, että hän on saanut palvella Suomen parhaita asiakkaita.

Mustien autojen matkassa

Kari Valtonen pohtii politiikan ilmiöitä.
Tervetuloa mustien autojen matkaan!