Piilota X Palauta

Erotetut, mutta erottamattomat

Viihde 1 Kommentoi

Kuusi Oscar-ehdokkuutta kerännyt, Steven Spielbergin ohjaama Sotahevonen sijoittuu miljööltään Englannin maaseudulle sekä ensimmäistä maailmansotaa käyvään Eurooppaan. Vuonna 1982 ilmestyneeseen Michael Morpurgon kirjoittamaan lastenkirjaan pohjautuvan elokuvan keskushahmo on Joey-niminen hevonen, jonka maanviljelijäperhe joutuu rahapulassaan myymään armeijan käyttöön.

SOTAHEVONEN War Horse (2012)
Lajityyppi: Draama
Ohjaaja: Steven Spielberg
Pääosissa: Jeremy Irvine, Emily Watson, Peter Mullan, David Thewlis, Niels Arestrup, Tom Hiddleston, Benedict Cumberbatch, Toby Kebbell, Celine Buckens, David Kross, Eddie Marsan
Kesto: 2h 26 min
Ikäraja: 12

Kovimmin Joeystä luopuminen koskee perheen nuoreen Albert-poikaan (Jeremy Irvine), joka on seurannut hevosen elämää ja kehittymistä varsasta saakka. Mutta kuten elokuvassa pasifistisesti todetaan, menettää jokainen ihminen sodassa jotakin. Albertille se on Joey, ainutlaatuinen hevonen ja rakas ystävä, joka sittemmin tulee mullistamaan myös kaikkien muiden tielleen osuvien ihmisten elämän.

Sodan jatkuessa Albertkin joutuu lähtemään rintamalle. Joeytä kaivatessaan nuorukaisella on tapana viheltää tavalla, jonka vain hän ja Joey tunnistavat. Eräänä iltana sotilastukikohtaan tuodaan pahasti haavoittunut hevonen, joka tunnistaa Albertin vihellyksen. Mutta onko hevonen Joey, ja jos on, mitä sille on sodassa tapahtunut, ja kenelle se tästä eteenpäin kuuluu?

Sotahevonen on lämpimästi kerrottu ja visuaalisesti kaunis sodanvastainen sotaelokuva, joka käsittelee kysymyksiä ystävyydestä, toivosta ja sinnikkyydestä keskushahmonsa (yli kymmenen eri hevosen näyttelemän) Joeyn kautta.

Kiinnostavaa – ja tunteisiin vetoavaa - juonenkuljetuksessa on se, että vaikka kaksi ja puolituntiseen tarinaan tulee kaiken aikaa uusia henkilöhahmoja ja näkökulmia, säilyy alkuasetelmassa ladattu Albertin ja Joeyn välinen suhde kuitenkin kaikkein vahvimpana ja merkityksellisempänä juonisäikeenä. Siinä mielessä Spielbergin uutuuselokuva muistuttaa monia, jo klassikoksi muodostuneita nuorisoelokuvia ihmisen ja eläimen välisestä, ikuisesta ystävyydestä.

1 kommentti Kommentoi
Käyttäjän Teija Varis kuva
Teija Varis

Kommentit

25.2.2012 19:55

Sukulaismiehellä oli kuorma-auto, joka otettiin liikekannallepanossa armeijan käyttöön. Surku oli ollut miehen luopua autostaan, ei niitä 1930-1940 luvuilla kellä vaan ollut. Surkumpi on ollut hevosten luovuttajalla.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.