Erotetut, mutta erottamattomat

Sotahevonen-elokuva seuraa Albertin (Jeremy Irvine) ja Joey-hevosen vaiheita.

David Appleby/ Dream Works II Distribution Co

Kuusi Oscar-ehdokkuutta kerännyt, Steven Spielbergin ohjaama Sotahevonen sijoittuu miljööltään Englannin maaseudulle sekä ensimmäistä maailmansotaa käyvään Eurooppaan. Vuonna 1982 ilmestyneeseen Michael Morpurgon kirjoittamaan lastenkirjaan pohjautuvan elokuvan keskushahmo on Joey-niminen hevonen, jonka maanviljelijäperhe joutuu rahapulassaan myymään armeijan käyttöön.

Kovimmin Joeystä luopuminen koskee perheen nuoreen Albert-poikaan (Jeremy Irvine), joka on seurannut hevosen elämää ja kehittymistä varsasta saakka. Mutta kuten elokuvassa pasifistisesti todetaan, menettää jokainen ihminen sodassa jotakin. Albertille se on Joey, ainutlaatuinen hevonen ja rakas ystävä, joka sittemmin tulee mullistamaan myös kaikkien muiden tielleen osuvien ihmisten elämän.

Sodan jatkuessa Albertkin joutuu lähtemään rintamalle. Joeytä kaivatessaan nuorukaisella on tapana viheltää tavalla, jonka vain hän ja Joey tunnistavat. Eräänä iltana sotilastukikohtaan tuodaan pahasti haavoittunut hevonen, joka tunnistaa Albertin vihellyksen. Mutta onko hevonen Joey, ja jos on, mitä sille on sodassa tapahtunut, ja kenelle se tästä eteenpäin kuuluu?

Sotahevonen on lämpimästi kerrottu ja visuaalisesti kaunis sodanvastainen sotaelokuva, joka käsittelee kysymyksiä ystävyydestä, toivosta ja sinnikkyydestä keskushahmonsa (yli kymmenen eri hevosen näyttelemän) Joeyn kautta.

Kiinnostavaa – ja tunteisiin vetoavaa - juonenkuljetuksessa on se, että vaikka kaksi ja puolituntiseen tarinaan tulee kaiken aikaa uusia henkilöhahmoja ja näkökulmia, säilyy alkuasetelmassa ladattu Albertin ja Joeyn välinen suhde kuitenkin kaikkein vahvimpana ja merkityksellisempänä juonisäikeenä. Siinä mielessä Spielbergin uutuuselokuva muistuttaa monia, jo klassikoksi muodostuneita nuorisoelokuvia ihmisen ja eläimen välisestä, ikuisesta ystävyydestä.

SOTAHEVONEN War Horse (2012) Lajityyppi: Draama Ohjaaja: Steven Spielberg Pääosissa: Jeremy Irvine, Emily Watson, Peter Mullan, David Thewlis, Niels Arestrup, Tom Hiddleston, Benedict Cumberbatch, Toby Kebbell, Celine Buckens, David Kross, Eddie Marsan Kesto: 2h 26 min Ikäraja: 12
Written by:

Teija Varis

Ota yhteyttä

 

 

AutonOsat24.Fi