Nyt haetaan kaikkien aikojen ravintolaruokaa 100:n Suomi-klassikon joukosta – osallistu äänestykseen!

Ravintola Salve häädettiin vanhasta tilastaan Helsingissä 2016. Salven silakat ovat mukana, kun haemme kaikkien aikojen suomalaista ravintola-annosta.

ESM arkisto

RUOKA Mikä on suomalaisten rakkain ravintola-annos? Tässä 100 ehdokasta. Äänestä tai ehdota omaa suosikkiasi.

– Sydänverta vuosin, kun karsin tätä listaa, kommentoi ravintolakirjailija ja -toimittaja Sakari Nupponen.

Nupponen laati listan sadasta rakkaimmasta ravintola-annoksesta, josta lukijat pääsevät nyt äänestämään.

Lahdessa syntynyt, Tampereella varttunut ja Helsingissä elänyt karjalaispoika on kolunnut työnsä ja vapaa-ajan harrastustensa takia Suomea sieltä ja täältä. Monesti nimenomaan harrastus on vienyt Helsingin Uutisten ja Tamperelaisen ex-päätoimittajaa ruokapöytään.

Tästä kokemuksesta virisi listaus: Suomen 100 rakastetuinta ravintola-annosta (katso lista jutun lopusta).

KUVA: Silvopleen kasvispöytä on kestosuosikki vuodesta 1999.

Ravintolahistorioitsijoiden Yrjö Soinin Seuran varapuheenjohtajana toimiva Nupponen on käyttänyt useiden herkkusuiden kollegojensa apua. Näin listalle saatiin sekä historiallista että maantieteellistä kattavuutta.

Hieman Nupposta harmittaa, että samalla karsiutui moni oma suosikki.

– Porin Kallon ristiinnaulittu siika ja Reposaaren graavi siika sekä Koivun aseman leipäjuusto, Pallasleike (sveitsinleike kylmäsavuporolla) ja Lahden Seurahuoneen keskiviikon herkkupöytä, Nupponen luettelee suosikkeja.

– Hyvä ystäväni muistutti muun muassa näistä helsinkiläisistä klassikoista: Kauppakillan entrecôte, Suomalaisen klubin poronveriohukaiset ja läskisoosi sekä töölöläisen Hanneksen, tai oikeastaan ravintoloitsijan anopin, kaalikääryleet.

KUVA: Turkulainen Pippurimylly on jauhanut menestystä 1970-luvulta.

Suomesta löytyy ruokia, joita mennään varta vasten syömään tai niistä on kantautuu kuulopuhe. Niitä on ollut ja tulee olemaan, Nupponen sanoo.

Listalla on niin nyky-Suomen uusia klassikkoja ja kestoklassikkoja kuin myös kuolleita klassikkoja, jotka elävät maku- taili mielikuvamuistoina. Siksi samalle lähtöviivalle ovat päässeet 2010-luvun Sandron Marrakech Madness Brunch ja 1960-luvun Motin pässinkivekset.

KUVA: Helsingin Uutisten lukijat äänestivät Oivan brunssin Stadin parhaaksi.

Nupponen jakoi äänestysalueet viiteen: Helsinki, Tampere, Turku, Lappi ja muu Suomi.

Hän toteaa, että näillä mennään, mutta aina voi valita esivalitun sadan ohi myös oman vaihtoehdon.

Äänestyksessä ei ole mukana pizzoja, burgereita eikä niin kutsuttua katuruokaa. Ne ovat Nupposen mukaan oman lukunsa arvoiset.

KUVA: Tammerin herkkupöytä maksoi 1979 110 markkaa, nykyrahassa 56 euroa.

Voit äänestää suosikkiruokalajia tämän jutun lopussa. Alta löytyy myös täydellinen ehdokaslista.

Älä unohda kommentteja!

KUVA: Tässä meni bodega Saludin  601 233:s pippuripihvi lokakuussa 2012.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ravintolaäänestys
Voit valita korkeintaan kolme ravintolaa. Voit poistaa valintasi klikkaamalla valittua ravintolaa uudelleen.

Helsinki

Tampere

Turku

Lappi

Muu Suomi

Täytä tähän nimimerkki, jos et halua, että nimeäsi julkaistaan tarinan yhteydessä.
Written by:

Ota yhteyttä

 

 

AutonOsat24.Fi