Grillimaisteri haluaa naiset ulos keittiöstä ja grillin ääreen. Katso ihanat reseptit!

Viivi Laube-Pohto vaihtaa keittiössä seisomisen ilomielin ulkotiloissa grillaamiseen kesät talvet. –Elävässä liekissä on jotain primitiivistä ja meditatiivista. Ihmisen on hyvä grillata, Laube-Pohto sanoo.

Jami Jaakonen

Soijapohjainen terioyaki kastike antaa lohivartaiden makuun aasialaisen vivahteen.

Jami Jaakonen

Quesadillat valmistuvat vauhdilla ja sopivat hyvin alkuruuaksi muita grillin antimia odotellessa.

Jami Jaakonen

Porsaan kasslerista tehdyt souvlakit maustuvat parhaiten, jos niiden antaa marinoitua yön yli.

Jami Jaakonen

Grillatut banaanit täytetään suklaalla ja tarjotaan avattuina jäätelön kanssa.

Jami Jaakonen

Suositusten mukaan punaista lihaa tulisi syödä vain kolme kertaa viikossa.

Päivi Tuovinen

RUOKA Viivi Laube-Pohto rentoutuu grillin äärellä ympäri vuoden kokonaisia aterioita valmistaen.

Suomen ainoaksi naispuoliseksi grillimaisteriksi tituleerattu Viivi Laube-Pohto on nyt myös ruokakirjailija.

Grillimestarin suuri grillauskirja on perusteos, jota hän itse kaipasi harrastelijana. Mukana on kattava valikoima reseptejä lihoista hedelmiin, mutta myös erilaiset tekniikat ja välineet.

– Yleisin virhe on varmaankin kaiken grillaaminen suoralla lämmöllä, Laube-Pohto arvelee.

– Silloin lopputulos on usein pinnalta palanutta ja sisältä raakaa.

Pinta ruskistetaan suoralla lämmöllä ja kypsennys tehdään epäsuoralla.

Hän vertaa grilliä kotikeittiön uuniin ja hellaan: lämpötiloja pitää vaihdella tarpeen mukaan. Olennaisinta on oppia ero suoran ja epäsuoran lämmön välillä.

– Nyrkkisääntönä sanoisin, että pinta ruskistetaan suoralla lämmöllä ja kypsennys tehdään epäsuoralla lämmöllä.

Grillimaisterille grillaus on kokonaisvaltaista ja ympärivuotista ruuanlaittoa. Hän kokee sen meditatiivisena ja rauhoittavana, eikä oikein ymmärrä, miksi valtaosa naisista jättää grillauksen miehille.

– Toivoisin naisten siirtyvän keittiöstä ulos grillin ääreen, Laube-Pohto sanoo.

– Grillillä voi hyvin valmistaa koko aterian, ei vain osaa siitä.

Tämä on tärkeä pointti myös hänen kirjassaan. Reseptit soveltuvat ulkokäyttöön alusta loppuun, eikä niin, että suurin osa tehdään keittiössä ja vain lihat grillataan.

Grilliinsä pitää tutustua ja tulla sen kanssa sinuiksi.

Grillejä seisoo hänen kotipihassaan viisi kappaletta. Hän muistuttaa, että grillit eroavat toisistaan ja grilleissä itsessään on kylmempiä ja kuumempia kohtia.

– Grilliinsä pitää tutustua ja tulla sen kanssa sinuiksi, Laube-Pohto sanoo.

– Monta asiaa oppii vasta kantapään kautta, joten epäonnistumista ei pidä pelätä.

Viivi Laube-Pohto kannustaa grillaajia myös laajentamaan repertuaariaan etenkin kasvisten ja hedelmien osalta.

Turhan usein on nimittäin niin, ettei grillistä löydy esimerkiksi kasvissyöjille muuta kuin ”se iänikuinen maissintähkä”.

– Rohkeasti vain kokeilemaan, kuinka eri tuotteet maistuvat grillattuina. Myös sesonkiajattelu sopii hyvin grillaamiseen, Laube-Pohto vinkkaa.

Erilaisia grillejä

Sähkögrilli on loistava vekotin niille, jotka asuvat kerrostaloissa, joiden parvekkeilla ei sallita avotulentekoa, mutta haluavat kuitenkin kotosalla grillata.

Hiiligrillissä on aitoa grillaamisen tunnelmaa. Vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.

Pallogrilli on hiiligrillien klassikko, jonka kupu on suunniteltu kierrättämään lämpöä tasaisesti. Lämpöä säädellään kannessa olevilla aukoilla: mitä enemmän ne ovat auki, sitä kovempaa hiilet palavat.

Kamado-hiiligrilli vaatii harjoittelua, koska kannen ollessa auki lämpötila voi nousta jopa 300 asteeseen. Tekniikka perustuu vuosituhansia vanhaan japanilaisen keraamisen uuniin. Soveltuvat erityisen hyvin hauduttamiseen. Monet tekevät joulukinkkunsakin kamadossa.

Retki- ja kertakäyttögrillit ovat näppäriä esimerkiksi piknikillä, mutta hiilien hävittämisen kanssa pitää olla huolellinen.

Kaasugrilleissä varustelutaso vaihtelee paljon, joten omat tarpeet kannattaa miettiä tarkkaan. Monipolttimoisella kaasugrillillä voi rakentaa samanaikaisesti paikkoja epäsuoralle ja suoralle lämmölle.

Lähde: Viivi Laube-Pohto, Grillimestari - Suuri grillauskirja. Readme, 2017.

Lisää aiheesta

Onko tässä kesän grillihitti? Pekonipommi yllättää helppoudellaan
Written by:

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ota yhteyttä
AutonOsat24.Fi