Mäntymaa tarkkailee ihmisoikeuksia

Eero Mäntymaa matkusti reilu viikko sitten ihmisoikeustarkkailijaksi Länsirannalle. Kuvassa Mäntymaa on Jerusalemissa, missä ihmisoikeustarkkailijat kävivät kouluttautumassa. -Saatamme esimerkiksiä palestiinalaisten lapsia kouluun, mies kertoo esimerkin tehtävistä.

Lappeenrantalainen Eero Mäntymaa on tällä hetkellä mielenkiintoisella reissulla. Mies lähti 17.6. ihmisoikeustarkkailijaksi Israelin palestiinalaisalueille, Länsirannalle. Mäntymaan tarkka olinpaikka on noin 200 000 asukkaan Hebron.

Mäntymaa on Hebronissa kirkon ulkomaanavun pyörittämän EAPPI-ohjelman kautta. Kyseessä on ekumeeninen kumppanuusohjelma palestiinalaisalueilla ja Israelissa.

– Tällä hetkellä Länsirannalla on ryhmiä seitsemässä kohteessa. Itse sain tietää vasta vähän ennen lähtöä sijoittuvani Hebroniin. Tehtävämme on tarkkailla mitä alueella tapahtuu, ja välittää tietoa eteenpäin.

Mutta mitä ihmisoikeustarkkailijan työ käytännössä on? Mistä päivät täyttyvät?

– Hebronissa on jatkuva päivystys check-pointeilla, joiden kautta palestiinalaiset kulkevat töihin, kouluun ja muille päivittäisille asioilleen. Seuraamme, paljonko ihmisiä liikkuu ja loukataanko ihmisoikeuksia. Toimimme ulkopuolisina, puolueettomina silminä, Mäntymaa kertoo.

– Hebronissa on juutalaisten siirtokuntia kaupungin sisällä. He ovat sitä mieltä, että maa kuuluu heille. He aiheuttavat monenlaisia ongelmia ja häiriöitä, valtaavat taloja ja tekevät suoranaisia rikoksia. Osa kaupungista on Israelin armeijan kontrollissa, Hebronissa on arviolta 2000 sotilasta suojelemassa 500-800 siirtokuntalaista.

– Sotilaiden tehtävä on suojella siirtokuntalaisia, joten he esimerkiksi pidättävät palestiinalaisia herkästi, kun siirtokuntalaiset eivät juuri koskaan joudu vastuuseen rikoksistaan, hän selvittää.

Eero Mäntymaa ei ole ensimmäistä kertaa Länsirannan alueella. Hän kävi opintojensa tiimoilta Betlehemissä muutama vuosi sitten, ja kaipuu takaisin nosti päätään säännöllisesti. Mäntymaa päätyi ihmisoikeustarkkailijaksi monesta syystä.

Emme köytä itseämme traktoreihin.”
– Itsekkäästä näkökulmasta katsoen tämä on mahtava kokemus ja ammatillisesti arvokasta, toimittajana työskennellyt mies toteaa.

– Minulla on myös tarve kertoa muille, mitä tuolla itselleni tutulla alueella tapahtuu. Asiat koskevat meitäkin, ja niille on vaikea kääntää selkänsä. Jos Israelissa joskus päädytään rauhanomaiseen loppuratkaisuun, on mahtavaa, että on ollut pienenä osasena edesauttamassa sitä.

Mäntymaa odottaa juuri alkaneiden kolmen kuukauden olevan jännittäviä ja mielenkiintoisia, ehkä stressaaviakin.

– Jos tuntisin olevani hengenvaarassa, en olisi lähtenyt matkaan. Emme provosoi ketään tai köytä itseämme traktoreihin, välitämme vain tietoa.

Ihmisoikeustarkkailijat toimivat kansainvälisissä ryhmissä. Mäntymaan porukassa edustusta on muun muassa Kolumbiasta, Ruotsista ja Iso-Britanniasta.

– Ryhmät pyritään kokoamaan mahdollisimman erilaisiksi maiden, ikäryhmien ja ammattikuntien osalta. Näin kukin saa kokemuksesta eniten irti.

EAPPI

EAPPI on kansainvälinen kumppanuusohjelma., joka tukee paikallisia yhteisöjä ja siviiliväestöä konfliktiin liittyvissä kriittisissä tilanteissa ja raportoi ihmisoikeuksien toteutumisesta Israelissa ja Palestiinassa.

Ohjelma lähettää vapaaehtoisia tarkkailijoita seuraamaan alueen ihmisoikeustilannetta ja raportoimaan mahdollisista rikkomuksista. Osa vapaaehtoisista sijoittuu palestiinalaiskyliin ja osa työskentelee yhteistyössä israelilaisten ja palestiinalaisten kansalaisjärjestöjen ja kirkkojen kanssa.

Suomesta EAPPI-ohjelmaan osallistuu Kirkon Ulkomaanapu.

Lähde: www.eappi.fi

Written by:

Tuija Horttanainen

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Jälleen kerran ohitetaan kaikki sopimukset, mitkä on tehty jo v.1920 San Remossa ja jotka sitoivat Kansainliittoa ja edelleen sitovat YK:ta. Mutta nykyisin mitkään sopimukset, jotka koskevat juutalaista valtiota eivät kansainvälisesti pidä paikkansa.
Kaikissa kohdin niin YK kuin yleinen media rikkoo faktaan perustuvaa tiedotusta.
Nyt merkitsee vain se mikä "minusta" tuntuu olevan ns. oikein.
Tätä samaa "latua" meidän verovaroilla oleva YLE tekee välittämättä mitä arabitahot ovat tehneet ja luvanneet tehdä kun siihen on oikea tilaisuus.
Koko YLE:n tiedottaminen perustuu vain ns. "minusta tuntuu" juttuihin ja omaksuen kaiken sen mitä eräät arabitahot vastoin kaikkia päätöslauselmia ja sopimuksia tunkee mediaan.
Tällainen yksisilmäinen ja johdettu tiedotus ei ansaitse minkään laista verovaroja.
Suomen poliittinen taho on tässä tehnyt varsinaisen karhunpalveluksen rehelliselle tiedotukselle tukemalla kansalaisten verorahoilla tällaista valheellista ja kaikkia kansainvälisiä sopimuksia rikkovia juttuja, joita tarkempi tarkastelu ei kestä.
Tämä Mäntymaa ei edusta minkäänlaista rehellistä journalismia, vaan hänelle on tärkeitä "näkyä radikaalisti" välittämättä mistä tässä on kyse.
Hänelle ei ole mitenkään tärkeää se, että kyse on yhden historiallisesti ja kielellisesti ainutlaatuisesta kansasta. Hän haluaa vain "loistaa" omintakeisilla jutuillaan ja saada populistisesti omanarvon tukea.

WhatisTruth (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun